Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Typ 2-diabetes

På den här webbsidan kan du läsa en kortfattad beskrivning om typ 2-diabetes. Du kan också ta del av exempel på pågående forskning om typ 2-diabetes vid Lunds universitets diabetescentrum.

Insulinet hjälper kroppen att ta hand om socker som finns i blodet så att det finns i lagom mängder. Vid typ 2-diabetes blir kroppens celler mindre känsliga för insulin och det innebär att kroppen inte kan ta hand om blodsockret lika effektivt som tidigare.

Typ 2-diabetes är en multifaktoriell sjukdom, vilket innebär att många genetiska riskfaktorer är kopplade till sjukdomen. Sjukdomen är också starkt kopplad till livsstilsfaktorer, som dåliga kostvanor och begränsad fysisk aktivitet. Personer med övervikt eller fetma har ökad risk för typ 2-diabetes. 

Komplikationer vid typ 2-diabetes

Typ 2-diabetes kan också öka risken för olika komplikationer. Åderförfettning, hjärtinfarkt och stroke är exempel på sjukdomar som är vanligare vid typ 2-diabetes. Skador på ögats näthinna, njurskador och skador på nerver är andra exempel på komplikationer.

Besök 1177.se för att ta del av mer information om typ 2-diabetes och hur sjukdomen behandlas. Du kan också läsa om typ 2-diabetes på Svenska Diabetesförbundets webbsajt.

Forskning om typ 2-diabetes

Vid Lunds universitets diabetescentrum bedrivs mångfacetterad forskning om typ 2-diabetes och vanliga komplikationer i samband med sjukdomen. Ett par exempel:

Diabetesforskare vid Lunds universitets diabetescentrum har visat att det är möjligt att dela in typ 1-diabetes och typ 2-diabetes i fem undergrupper med olika sjukdomsutveckling och risk för att drabbas av vanliga komplikationer. Forskarna har också lyckats visa att det finns tydliga genetiska skillnader mellan undergrupperna av typ 2-diabetes. Befolkningsstudien ANDIS (Alla nya diabetiker i Skåne) har varit avgörande för upptäckten.

Forskarnas målsättning är att använda denna genetiska och kliniska data för att utveckla skräddarsydda behandlingar för patienter med typ 2-diabetes.

Epigenetiken och genetiken ger nya svar på hur diabetesvården kan individanpassas

Vid Lunds universitets diabetescentrum studeras kostvanornas betydelse för hälsan hos personer med och utan diabetes. En viktig målsättning med forskningen är att utveckla individanpassade behandlingar och kostråd som kan minska risken att utveckla fetma och sjukdomar som typ 2-diabetes.

För de här studierna använder sig forskarna bland annat av data från befolkningsstudier som Malmö Kost Cancer (MKC) och Malmö Offspring Study (MOS).

Malmö kohorternas webbplats – malmo-kohorter.lu.se