Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Om diabetessjukdomar

Diabetes är ett samlingsnamn för sjukdomar som ger för mycket glukos i blodet. Typ 1-diabetes och typ 2-diabetes är de vanligaste formerna av diabetes.

Omkring 500 miljoner människor världen över beräknas ha diabetes. Det totala antalet förväntas stiga till över 780 miljoner år 2045.

Typ 2-diabetes är den vanligaste diabetesformen och står för den största ökningen. I Sverige har omkring 600 000 personer diabetes. Av dessa har omkring 85-90 procent typ 2-diabetes. Typ 1-diabetes (autoimmun diabetes) är den dominerande formen av diabetes hos barn och ungdomar.

Det är fortfarande inte helt klarlagt vad som orsakar de olika formerna av diabetes. Forskare runt om i världen arbetar för att öka kunskapen om diabetes och identifiera nya sätt att förebygga och behandla diabetes på.

Personer med diabetes delas oftast in i två huvudgrupper, typ 1-diabetes och typ 2-diabetes, men forskningen ger alltmer stöd för att diabetes är mer komplext än så.

Skillnader mellan patienter

År 2018 publicerade forskare vid Lunds universitets diabetescentrum (LUDC) en uppmärksammad studie som visar att det är möjligt att dela in typ 1-diabetes och typ 2-diabetes i fem undergrupper baserat på hur sjukdomen utvecklas och hur risken för att drabbas av vanliga komplikationer vid diabetes ser ut. 

En senare studie av samma forskare har visat att det finns tydliga genetiska skillnader mellan de fyra undergrupperna av typ 2-diabetes. Målsättningen med den här typen av forskning är att utveckla skräddarsydda behandlingar för olika patientgrupper.

I det här avsnittet av Diabetesportalen kan du läsa kortfattade beskrivningar av typ 1-diabetes, typ 2-diabetes och andra former av diabetes. Vi rekommenderar att du besöker 1177.se för mer information om de olika diabetesformerna och hur de behandlas.

Källor: 1177.se, Svenska Diabetesförbundet, Lunds universitet, IDF Diabetes Atlas