När ett barn drabbas av typ 1-diabetes förändras livet för alltid, inte bara för den som har diagnosticerats med sjukdomen utan även för alla anhöriga. Familjen kan behöva göra förändringar i sin vardag, som att hjälpa till med daglig medicinering, anpassa kostvanor och fysisk aktivitet för att stödja den drabbade. Det är ofta svårt att acceptera diagnosen och som familjemedlem är det inte ovanligt att man upplever oro inför framtiden. Allt detta fick donatorn, som önskar vara anonym, följa på nära håll.
– Ett av mina barnbarn drabbades vid tre års ålder av typ 1-diabetes. Barnets föräldrar och alla andra i närheten insåg snart allvaret av sjukdomen. Sjukdomen är dessvärre kronisk men jag hoppas att forskningen förhoppningsvis kommer kunna hitta botemedel i framtiden. För att det ska kunna bli verklighet behövs mer pengar till forskning och det var anledningen till min donation.
Varje bidrag är viktigt
Via en affärskollega fick donatorn tips om att kontakta Pia Siljeklint som är avdelningschef och fundraiser vid Development Office, Lunds universitets avdelning för donatorrelationer.
– Efter möte och utmärkt information förstod jag att det var lämpligt att vända sig till Lunds universitets diabetescentrum. Forskningen som sker där ligger i absolut framkant med potential att hjälpa många och jag kände omedelbart att jag gärna ville bidra. Jag är övertygad om att donationen kommer göra nytta.
Donationen, som uppgår till tio miljoner kronor, har placerats i en stiftelse där avkastningen ska användas till forskning om typ 1-diabetes. Verksamhetens koordinatorer är oerhört tacksamma för det stora bidraget.
– Forskningen kring diabetes är avgörande för att förbättra livskvaliteten och även öka livslängden för de drabbade. Donationer som denna gör stor skillnad på flera sätt – de kan hjälpa forskare att genomföra viktiga studier för att förstå diabetes bättre och utveckla nya behandlingsmetoder för diabetespatienter. Genom att förstå riskfaktorer och utveckla förebyggande strategier kan forskningen bidra till att minska antalet nya fall av diabetes. Därför är varje bidrag, stort som litet, mycket viktigt, säger professor och koordinator Allan Vaag vid LUDC.
– En av LUDC:s forskningsstyrkor är att vi är bra på att överbrygga klyftan mellan patientcentrerad forskning å ena sidan och den lika nödvändiga grundforskningen å den andra, här kommer donationen att göra verklig nytta, tillägger Lena Eliasson, professor och vice koordinator vid LUDC.
Artikeln har tidigare publicerats på Development Offices nyhetssida donationsnyheter.blogg.lu.se. Development Office är Lunds universitets fundraisingverksamhet.