Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Tydligt samband fetma och D-vitaminbrist

Överviktiga har ofta allvarlig D-vitaminbrist och rubbad kalkomsättning i kroppen visar en ny studie från Uppsala universitet. Detta problem får alldeles för lite uppmärksamhet inom vården, menar forskarna.

Sambandet mellan fetma och rubbad kalkomsättning och D-vitaminbrist har uppmärksammats i tidigare studier, men i den nya studien framkommer dess betydelse för första gången mycket tydligt.
Sammanlagt 108 överviktiga personer (76 kvinnor, 32 män) har undersökts och resultaten visar att sju av tio hade tydlig D-vitaminbrist, vilket bland annat kan leda till benskörhet. Överviktiga bör därför få vitamintillskott.

Även efter fetmaoperation

- Problemet med D-vitaminbrist kvarstår och kan även förvärras också efter operation för övervikt (så kallad gastric by-pass), något som få känner till. Därför behöver man fortsätta med detta tillskott även efteråt, säger Per Hellman, professor i kirurgi vid Uppsala universitet och överläkare vid Akademiska sjukhuset, som tillsammans med läkaren och doktoranden Hella Hultin genomfört studien.

Störd kalkomsättning

I studien undersöks inte bara vitaminbrist, utan hela kalkregleringen i kroppen. Resultaten ger stöd till tidigare antaganden att kalkomsättningen är rubbad hos överviktiga och att det stör bisköldkörtelfunktionen på ett sätt som inte tidigare är känt. Exakt hur mekanismen bakom D-vitaminbristen uppkommer är inte känd, men enligt forskarna är det sannolikt övervikten som leder till vitaminbristen och inte tvärtom.
Det finns en rad hypoteser, till exempel att D-vitamin, som är fettlösligt, kan bindas upp i fettvävnaden och därmed bli otillgängligt för kroppen.

Brist på solljus

Bristen kan också uppstå av för lite solljus, eftersom överviktiga tenderar vara ute mindre än andra. Forskarna konstaterar att det är viktigt att ha en bra uppföljning på överviktspatienterna, inte minst med tanke på risken för benskörhet.
- Patienter vid Akademiska sjukhusets överviktsenhet får nu ett rejält tillskott av D-vitamin. Men det är viktigt att få upp ögonen för problemet även inom primärvården, idag skickas många patienter bara iväg efter operation utan uppföljning, säger Per Hellman.
Studien är den första i en rad som kommer att publiceras i olika tidskrifter framöver.

Källa: Pressmeddelande från Uppsala universitet