Tidigare i år undertecknade Region Skåne och Region Hovedstaden en avsiktsförklaring som syftar till att fördjupa samarbetet i Greater Copenhagen, framför allt omkring sjukvården. Som ett led i detta arbete planerar nu de båda regionerna, tillsammans med Lunds universitet, Steno Diabetes Center Copenhagen och den svensk-danska kluster-organisationen Medicon Valley Alliance (MVA) för en satsning kring autoimmun diabetes som under de närmaste två åren ska bidra till att stärka forskningen i syfte att utveckla nya behandlingar till förmån för Öresundsregionens diabetespatienter. EU stöttar partnerskapet med 500.000 euro, vilket utgör hälften av projektets totala kostnader. Resterande del finansieras av de två regionerna och Steno Diabetes Center Copenhagen.
Projektet ska både finansiera ett tätt forskningssamarbete och understödja en gemensam svensk-dansk insats kring behandling och prevention. Ambitionen är även att undersöka möjligheterna för ett stärkt utbildningssamarbete mellan regionens universitet, samt införandet av ett patientmobilitetsavtal som möjliggör för patienter att få tillgång till bästa möjliga vård oavsett om den erbjuds i Region Skåne eller i Region Hovedstaden. Projektet har således inspirerats av det mångåriga gränsregionala samarbetet inom ramen för ReproUnion, som erbjudit barnlösa par möjlighet att ta del av högspecialiserad vård på båda sidor av Öresund.
- Region Skåne står helt bakom detta projekt och har också bidragit till projektbudgeten, säger Carl Johan Sonesson, regionstyrelsens ordförande i Region Skåne. Mycket av forskningen kommer dessutom att ske inom regionens sjukvård. Projektet passar också in i vår strategi för ökat sjukvårdssamarbete med våra danska grannar.
Förenade krafter
Även på den danska sidan välkomnas initiativet.
- Diabetes är en folksjukdom på frammarsch. Som ansvariga politiker ska vi bana väg för de bästa lösningarna. Med DiaUnion har vi en möjlighet att förena krafterna i Greater Copenhagen och nyttja regionens gemensamma expertis för att lära av varandra och erbjuda bästa möjliga behandling för människor med diabetes, säger regionstyrelsens ordförande i Region H, Sophie Hæstorp Andersen.
- Greater Copenhagen har under lång tid byggt upp starka och internationellt erkända kompetenser inom screening, genetik och immunologi inom typ 1-diabetes och därför känns det logiskt att förena våra krafter i en gemensam satsning, säger Petter Hartman, direktör på Medicon Valley Alliance.
- På båda sidor av Öresund har vi fantastiska kompetenser inom diabetesforskningen som kompletterar varandra väl. Genom att samla dessa kan vi uppnå resultat som varit omöjliga var för sig. Samtidigt skapar vi ett forskningscenter som står otroligt starkt internationellt, säger projektets initiativtagare Finn Stensbjerg Kristensen från T1com som verkar för att främja och utveckla forskningen kring typ 1-diabetes.
"Enorm potential"
- Mot bakgrund av de bakomliggande mekanismer som typ 1-diabetes delar med andra autoimmuna sjukdomar kommer projektet att arbeta med att bygga en bro mellan dessa. Projektet söker en förklaring till varför celiaki drabbar 10 procent och sköldkörtelinflammation (en form av struma) drabbar upp till 30 procent av alla barn med typ 1-diabetes, säger Åke Lernmark, professor vid Lunds universitet.
Daniel Agardh, överläkare, expert på celiaki och adjungerad professor vid Lunds universitet framhåller att kopplingen mellan celiaki, typ 1-diabetes och andra autoimmuna sjukdomar bär på en enorm potential för utveckling av nya läkemedel och terapier som endast i begränsad utsträckning kunnat realiseras.
- Ambitionen är ett paradigmskifte i vår förståelse av patofysiologin vid typ 1-diabetes. Vi förväntar oss att forskningen kommer att bidra till utvecklingen av nya strategier för att göra interventioner vid olika stadier under sjukdomsprocessen mer precisa. Detta kommer att ha en enorm betydelse för personer som lever med, eller riskerar att utveckla, typ 1-diabetes, samt deras familjer, säger Flemming Pociot, Professor och överläkare vid Steno Diabetes Center i Köpenhamn
Projektet startar den 1 januari 2020 och pågår till augusti 2022 med en total budget på 1.000.000 euro, varav hälften kommer från EU och resterande finansiering från Region Skåne, Region Hovedstaden och Steno Diabetes Center.
Källa: Pressmeddelande från Medicon Village Alliance