Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Metformin tillsammans med insulin ger mervärden

Även om sockerkontrollen inte nämnvärt förbättras av kombinationen insulin och metformin vid typ 2 diabetes ger den andra betydelsefulla fördelar. En av dem är att risken för hjärtinfarkt och stroke kraftigt minskar.

För många patienter med typ 2 diabetes är tablettbehandling i längden inte tillräcklig för att kontrollera blodsockret. Det naturliga steget då är att börja ta insulin. Många som använt tabletten metformin slutar då med den eftersom insulinet ensamt är tillräckligt för att hålla blodsockret i schack. Men nu visar en ny undersökning att metformin tillsammans med insulin ger flera viktiga hälsovinster.

Metformin eller placebo

En holländsk forskargrupp har följt två grupper med patienter med typ 2 diabetes i drygt fyra år. De 390 patienterna delades slumpmässigt in i två grupper. Den ena behandlades med insulin och metformin. Den andra med insulin och placebo, det innebär att de fick verkningslösa tabletter som ser ut som metformin.

Registrerade diabeteskomplikationer

Syftet var att undersöka om tillägget av metformin medförde några vinster vilket små undersökningar tidigare har antytt.
Under uppföljningstiden registrerades bland annat deltagarnas blodsocker, hur mycket insulin de behövde, hur deras kroppsvikt förändrades och, framför allt, om de drabbades av diabeteskomplikationer i form av hjärtinfarkter, stroke, njur- och ögonskador.

Fördel även utan sockerförbättring

”Såvitt känt har inte långtidseffekterna av metformin i kombination med insulin studerats tidigare.” skriver forskargruppen från Academic Medical Center i Amsterdam.
”Vår hypotes var att metformin skulle ha fördelaktiga effekter på ämnesomsättningen, även om inte kontrollen av blodsockret förbättrades, och att detta skulle leda till att risken för komplikationer i insulingruppen skulle minska.”

Flera goda resultat

Det visade sig att forskarnas hypotes var riktig. Viktuppgång, vilket ofta är en sidoeffekt av insulinbehandling, var drygt tre kilo mindre i metformingruppen. Förklaringen är sannolikt att de patienter som tog metformin behövde mindre insulin, i genomsnitt 20 enheter färre per dag.
Också blodsockerkontrollen blev något bättre i metformingruppen, men enbart med 0,4 procents sänkning av HbA1c.

Färre hjärtinfarkter

Komplikationer i de stora blodkärlen som ligger bakom hjärtinfarkter och stroke, reducerades med nästan 40 procent i gruppen som tog metformin.
När det gäller de diabetesförändringar som drabbar de små blodkärlen och ger njur- och ögonskador var det ingen skillnad mellan grupperna.

Fortsätta med metformin

Forskarna menar att resultaten ger stöd för att patienter som behandlas med metformin och ska börja med insulinbehandling borde fortsätta med metformintabletterna om inte läkemedlet är olämpligt av andra skäl, till exempel en nedsatt njurfunktion.
De påpekar vidare att mer forskning är önskvärd för att ytterligare studera långtidseffekterna av kombinationen metformin-insulin.

Text: Tord Ajanki

Undersökningen är publicerad i tidskriften Archives of Internal Medicine