Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Kraftig överdödlighet bland unga manliga diabetiker

Män som får diagnosen diabetes när de är mellan 15 och 34 år löper under de kommande 15 åren tre gånger högre risk att dö jämfört med friska kontrollpersoner.
För kvinnor med diabetes i samma åldrar är risken inte ökad.

1992 och 1993 registrerades alla nya diabetiker i Sverige som då var mellan 15 och 34 år i DISS-studien (Diabetes Incidence Study in Sweden).
Efter 15 år samkörde forskare uppgifter ur DISS med dödsorsaksregistret och fann den skrämmande höga dödligheten bland männen.

Stora könsskillnader

- Vår undersökning kan bara visa på den höga dödligheten inte svara på varför den är så hög eller varför det är så stora könsskillnader, säger Carina Törn, forskare på Lunds Universitets Diabetescenter som arbetat med undersökningen.
Under den 15-åriga uppföljningen dog 24 män, 3,3 procent jämfört med friska kontrollpersoner där sju män, 1,1 procent, avled.
Det vill säga dödligheten var tre gånger högre bland diabetikerna.
För kvinnorna med diabetes jämfört med de friska kontrollerna var det ingen skillnad i dödlighet.

Dödsorsak diabetes

Som dödsorsak angavs diabetes i mer än vart tredje fall. Majoriteten av patienterna i DISS och majoriteten av de avlidna hade typ 1 diabetes.
Dödsfall direkt orsakade av diabetes är ovanliga i Sverige. Några fall överdosering med insulin, av misstag eller självvald (självmord) kan finnas bland de avlidna liksom diabeteskoma kan förekomma, det vill säga mycket blodsockervärden under en längre tid.

Utan obduktion svårt att säkert veta

Anledningen till att läkaren skrev ”diabetes” som dödsorsak, eller som bidragande dödsorsak, är sannolikt att det inte har gjorts någon obduktion av den döde och då kan det vara svårt att ange en säker dödsorsak. Om den avlidne hade diabetes skrivs då diabetes som dödsorsak eller som bidragande orsak.
Hjärt- kärlsjukdomar var den näst vanligaste dödsorsaken, 17 procent.

Text: Tord Ajanki