Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Kaffe och te bra mot diabetes

Tre koppar kaffe eller te om dagen nästan halverar risken för typ 2 diabetes. Varför, vad i dryckerna som har denna effekt är det ingen som vet.

Flera undersökningar har visat på sambandet minskad diabetesrisk och kaffe- eller tekonsumtion. Nu gör en stor undersökning där drygt 38 000 vuxna har följts också det. Och riskminskningen är inte liten.

Tio års uppföljning
Deltagarna i den holländska delen av undersökningen the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition vilka i genomsnitt följts i tio år har regelbundet besvarat detaljerade frågeformulär om mat- och dryckesvanor under perioden.
I den nu publicerade undersökningen fokuserade forskarna på kaffe- och tekonsumtion och risken för typ 2 diabetes.

Tidigare motstrida resultat
Tidigare undersökningar har visat olika resultat. Någon att kaffe skyddar mot diabetes, andra kunde inte bekräfta någon sådan effekt. Någon såg ett samband med grönt te men inte med svart.
Den holländska är den hittills största med störst antal deltagare och längst uppföljningstid.

Högst en kopp om dagen
Kaffedrickarna delades in i sex kategorier: I den första drack deltagarna högst en kopp om dagen och de utgjorde referensgrupp som de andra gruppernas risk att insjukna i diabetes jämfördes med.
De som i genomsnitt drack mer än en kopp om dagen delades in i någon av de fem andra grupperna beroende på hur stor konsumtionen var. På motsvarande sätt delades tedrickarna in i grupper.

Nästan halverad risk
Under perioden insjuknade 918 deltagare i diabetes och det var fler bland de som inte drack kaffe eller te i någon större utsträckning.
Med tre eller fler koppar om dagen minskade risken att insjukna i typ 2 diabetes med ungefär 42 procent.

Antioxidanter
Vad som ligger bakom den skyddande effekten är oklart. Den kvarstod även när forskarna tog hänsyn till ålder, kroppsvikt, bukomfång och blodtryck och andra faktorer som påverkar risken för diabetes.
”Effekten kan ha med att både kaffe och te innehåller anitoxidanter vilka kan minska risken för insulinresistens och försämrad insulinutsöndring”. skriver forskarna men tillägger att resonmanget ännu är omstritt.

Text: Tord Ajanki

Undersökningen är publicerad i tidskriften Diabetologia