Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Hormoner bakom misslyckad bantning

Många som vill gå ned i vikt lyckas bra med det. Men för många blir det bara en tillfällig viktnedgång. Vikten går upp igen. Nu visar forskare att bakslagen kan bero på en speciell hormonprofil.

Det är de båda aptitreglerande hormonerna leptin och ghrelin som stått i fokus för den undersökning spanska forskare har utfört.
104 överviktiga eller feta män och kvinnor sattes på en kontrollerad diet med lågt kaloriintag under åtta veckor. Nivåerna av leptin och ghrelin i blodet mättes före och efter bantningskuren.

Hormonprofilen skilde sig åt

I genomsnitt minskade deltagarna ungefär fem procent av sin kroppsvikt. Viktminskningen påverkade även hormonnivåerna i blodet. Såväl leptin som insulin sjönk men ghrelin påverkades nästan inte alls.
När samma provtagningar, kroppsvikt och hormonnivåer, utfördes åtta månader senare visade det sig att det var skillnad mellan de som hade lyckats med att behålla viktnedgången och de som hade gått upp i vikt igen.

Högre leptin från start

De som hade ökat mer än tio procent av den uppnådda viktminskningen hade en annan hormonprofil när undersökningen startade jämfört med de som hade lyckats behålla den lägre vikten.
Bland dem som hade ökat i vikt igen var nivåerna av leptin högre redan när undersökningen startade. På motsvarande sätt hade de som lyckats behålla sin viktnedgång var halterna av ghrelin högre från start.

Stöd för individualiserad behandling

- Behandling av fetma med läkemedel eller med dietinskränkningar kan vara effektiva på kort sikt men på längre sikt är resultaten ofta inte bra. Alltför många ökar i vikt igen, säger Ana Crujeiras, från Compejo Hospitalario Universitario i Santiago, Spanien till Science Daily.
- Vår undersökning pekar på att aptithormonerna leptin och ghrelin påverkar långtidsresultatet. Den kunskapen kan vara ett sätt att individualisera program för viktnedgång, tillägger Ana Crujeiras som är huvudförfattare till undersökningen.

Förutsäga vad som fungerar

Forskargruppen konstaterar att det är viktigt att så bra som möjligt kunna förutsäga vilket resultat olika behandlingar mot övervikt kan få. Detta för att inte starta behandlingar som har liten chans att lyckas.
”Våra fynd går i linje med tidigare iakttagelser att leptin-nivåerna är högre och ghrelin-nivåerna lägre hos överviktiga jämfört med normalviktiga.”
Hormonskillnaderna såväl före som under och efter bantningsperioden antyder att det finns två olika typer av individer som påverkar resultatet av viktminskningen.

Text: Tord Ajanki