Det visar en internationell forskargrupp under ledning av forskare vid Sahlgrenska akademin i en ny studie som en djupare förståelse för hur en ny typ av läkemedel mot typ 2 diabetes fungerar i hjärnan.
Dessa läkemedel, härmar ett hormon, kallat GLP-1, som stimulerar insulinproduktionen.
Kanske också vid fetma
– Det har varit känt i många år att substanser som liknar GLP-1 kan minska vår aptit och att patienter som tar dessa läkemedel i genomsnitt går ner tre kilo i kroppsvikt. Just nu görs faktiskt kliniska försök som undersöker om läkemedlen också kan användas mot fetma för personer som inte har diabetes, säger Karolina Skibicka, docent vid Sahlgrenska akademin och huvudförfattare till den nya studien.
Också viktigt för immunsystemet
Studien visar att de läkemedel som härmar GLP-1 stimulerar produktionen av de två hormonerna interleukin 1 och interleukin 6, som båda har viktiga uppgifter inom immunsystemet.
Produktionen av interleukin 1 och interleukin 6 ökar i områden i hjärnan som är viktiga för aptiten och kroppsvikten.
– Dessa två ämnen är nyckeln till de positiva effekterna av GLP - 1, eftersom GLP-1 inte längre kan undertrycka aptit eller kroppsvikt om interleukin 1 och interleukin 6 blockeras, säger professor John-Olov Jansson, som också är en av forskningsledarna bakom studien.
Nya behandlingssätt
– Substanser som härmar GLP-1 finns i vanliga diabetesläkemedel som Byetta och Victoza, och det är glädjande att detta kan öka förståelsen för hur dessa läkemedel kan påverka hjärnan. Även om dessa läkemedel har funnits på marknaden i snart tio år har mekanismerna i hjärnan till stora delar varit okända, säger Karolina Skibicka. Forskningen är grundläggande, och studierna har gjorts på råttor och möss.
Upptäckten att hormonerna interleukin 1 och 6 även hjälper läkemedel att styra aptit och kroppsvikt kan i förlängningen leda till nya strategier och läkemedel för behandling av fetma.
Källa: Pressmeddelande från Göteborgs universitet
Länk till artikeln i tidskriften PNAS: