En internationell forskargrupp har vägt och mätt 359 357 personer från nio europeiska länder i åldrarna 25 till 70 år för att ta reda på om det är skillnad på fett och fett. Forskarna registrerade längd, vikt, BMI, midjemått och kvoten mellan midja och stuss.
Under den i genomsnitt nästan tio år långa uppföljningen dog 14 723 av deltagarna.
Fördubblad risk att dö
Risken att dö under tioårsperioden var fördubblad för de som hade störst midjemått när forskarna satte gränsen till 120 centimeter för män och 115 centimeter för kvinnor.
Övervikt i sig var skadligt för hälsan men framför allt om fettet satt runt buken. Bukfetman bidrar starkare till typ 2 diabetes, hjärt- kärlsjukdomar och bland andra hälsofaror olika former av cancer.
Äpplen och päron
Också förhållandet mellan omfånget på midjan och höften har betydelse. Ju större skillnaden är i centimeter desto bättre är det. En kvinna med markerad midja men kraftig stuss, päronformen, ligger bättre till än en kvinna med samma BMI med större buk, äppelformen.
Undersökningen visar också att en person med normalt BMI som ändå har tjock mage löper större risk att dö i förtid än en person med samma BMI och smalare midja.
Ideal BMI
Lägst risk att dö hade de med ett BMI på lite drygt 25 för män och lite drygt 24 för kvinnor. Ju längre från ”ideal-BMI”, enligt undersökningen, desto större var risken. Varför personer med lågt BMI också löper en ökad risk för för tidig död ger inte undersökningen något svar på. En förklaring kan vara att många av de magra har någon kronisk sjukdom. Också storrökare, som dör i förtid, är ofta magra.
Aktivt metabolt organ
Det är väl utrett varför bukfettet är en större hälsorisk än annat kroppsfett. Bukfettet, till skillnad mot sittfläsket runt stuss och lår, spelar en aktiv roll i ämnesomsättningen. I bukfettet tillverkas ett flertal hormoner som påverkar metabolismen, det är också där skadliga blodfetter produceras vilka orsakar insulinresistens och ligger bakom den åderförkalkning av blodkärlen som leder till hjärt- och kärlsjukdomar.
Några centimetrar gör skillnad
Siffrorna i undersökningen visar att några centimeters bukomfång gör skillnad. Risken för för tidig död ökade med 17 procent för män och 13 procent för kvinnor när omfånget var fem centimeter ökat.
Text: Tord Ajanki
Läs hela undersökningen i tidskriften New England Journal of Medicin