Nervskador (neuropati) är den vanligaste komplikationen vid diabetes. Ungefär hälften av alla patienter drabbas, oftast i fötterna eller underbenen. Neuropati blir vanligare ju längre tid man har haft diabetes.
Stickningar och domningar
De vanligaste symtomen vid neuropati är nedsatt känsel, stickningar, domningar och ökad smärtkänslighet i huden. Skadorna kan också orsaka brännande eller knivsticksliknande svåra smärtor. Besvären är oftast värre på kvällen-natten.
Lägre blodsocker lindrar
Flera olika stora undersökningar har entydigt visat att risken för komplikationer, inklusive neuropati, minskar med en bra blodsockerkontroll. Det har också känt att om blodsockerkontrollen blir bättre, till exempel när typ 2 diabetiker börjar med insulinbehandling eller behandlingen intensifieras vid typ 1 diabetes, kan symtomen mildras.
Följdes i ett år
De amerikanska forskarna från universitetet i Michigan, USA, följde hur de typiska nervskadorna utvecklades under ett år bland 427 patienter med typ 2 eller typ 1 diabetes.
Medelåldern bland patienterna var 53 år och de hade i genomsnitt haft diabetes i drygt tolv år.
Skadade nerver
Bland de faktorer forskarna studerade var hur suralnerven, som löper från baksidan av benet, längs utsidan av foten och fram till lilltån, påverkades under året. Skador på suralnerven ligger bakom en del av de neuropatiska besvären.
De undersökte också nervledningshastighet, vibrations- och smärtsinnet i fötterna samt hur patientens subjektiva symtom av neuropatin påverkades.
Biopsier från suralnerven
Därefter delades deltagarna in i två grupper, de som visade tecken på en fortskridande neuropati enligt biopsier från suralnerven och de som inte gjorde det.
När olika faktorer i grupperna jämfördes, till exempel hur länge deltagarna hade haft diabetes, deras blodsockerkontroll, diabetesbehandling, ålder och kroppsvikt var det ingen skillnad mellan dem.
Triglyceriderna viktigast
Bland alla de jämförda faktorerna föll nivåerna av blodfettet triglycerider starkast ut. I den grupp som hade en fortskridande neuropati var det betydligt vanligare med höga nivåer av triglycerider.
Likvärdig blodsockerkontroll
”HbA1c (blodsockerkontrollen) i vår studie var likvärdig bland dem som snabbt utvecklade neuropati jämfört med dem som inte gjorde det. Detta tyder på att andra bakomliggande faktorer kan vara inblandade. Våra resultat stöder tidigare iakttagelser att blodfettsrubbningar bidrar till neuropati.” skriver forskarna.
Typ 2 diabetiker drabbas tidigare
De konstaterar vidare att deras resultat kan vara en förklaring till varför typ 2 diabetiker, som oftare har blodfettsrubbningar än typ 1 diabetiker, tidigare i sjukdomsförloppet drabbas av neuropati.
Ett annat faktum som starkt talar för sambandet, menar forskarna, är att när blodbettsrubbningar effektivt behandlas har det en lindrande effekt på utvecklingen av diabetiska nervskador.
Text: Tord Ajanki
Undersökningen är publicerad i tidskriften Diabetes