- Detta är den först visade länken mellan ett sug efter socker och ett biologiskt behov, säger Danielle Reed, forskare på Monell Chemical Senses Center i Washington i ett pressmeddelande om undersökningen.
Barn gillar godis
Barn i många olika kulturer föredrar den söta smaken mer än vad vuxna i allmänhet gör. Forskarna ställde sig frågorna om det beror på biologiska eller sociala faktorer, till exempel att barn inte har hunnit prova på och vänja sig vid så många sorters mat? Eller kan förklaringen vara att barn inte känner ett tryck att undvika sött och skräpmat för att inte bli tjocka? Eller har det med biologin att göra?
Satte betyg på sötman
För att få svar på frågorna lät forskargruppen 143 barn mellan 11 och 15 år gamla smaka på sex olika drycker med stigande grad av sockerkoncentration. Barnen fick betygsätta dryckernas smak på en skala från ett till fem.
Sedan delades barnen in i två grupper, de som tyckte bäst om de sötaste dryckerna och de som föredrog de mindre söta.
Perioder av snabb tillväxt
Därefter undersöktes barnens urin efter ett ämne, en nedbrytningsprodukt, som ökar när skelettet växer snabbt.
- Mönstret var tydligt. De barn som tyckte bäst om de sötaste dryckerna hade de högsta nivåerna av ämnet, det vill säga de var inne i en period av snabb tillväxt, säger Danielle Reed.
Minskat sug med ökad ålder
Koncentrationen av ämnet sjönk ju äldre barnen var vilket också deras tycke för de allra sötaste dryckerna gjorde.
- Sambandet mellan att tycka om socker och snabb tillväxt känns logisk eftersom kaloribehovet är större när man växer snabbt och socker är kaloririkt. Barnen är ”programmerade” att tycka om sött därför att det uppfyller ett biologiskt behov hos dem, säger Daniella Reed.
Frukt är också godis
Den biologiskt bestämda smakpreferensen blir dock ett problem i en tid när övervikt bland barn blir allt vanligare.
- Föräldrarna kan försöka att erbjuda barnen frukt i stället. Frukt innehåller ofta mycket socker men är samtidigt mycket nyttigare än läsk och godis. Dessutom avtar sötsuget när barnen blir äldre.
Text: Tord Ajanki
Undersökningen är publicerad i tidskriften Physiology & Behavior
Källa: Pressmeddelande från Monell Chemical Senses Center