Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Varning för diabetesmedel vid magsjuka

Flera fall av mjölksyraförgiftning i samband med behandling med metformin rapporteras till Läkemedelsverket. Risken uppträder när njurfunktionen blir nedsatt, till exempel i samband med magsjukdom med kräkningar och diarréer då kroppen blir uttorkad. Efter bara några dagars uttorkning kan förgiftningen vara ett faktum.

Livshotande tillstånd

Metformin är världens mest använda diabetesmedel och förstahandsval vid typ 2 diabetes. Medlet har få biverkningar men vid överdosering riskerar patienten att drabbas av mjölksyraförgiftning (lactatacidos) som är ett livshotande förgiftningstillstånd.
Om njurfunktionen är nedsatt eller om kroppen är uttorkad kan metformin ansamlas vilket leder till mjölksyraförgiftning.

Ökat antal rapporter

Under de senaste sju till åtta åren har förfrågningarna till Giftinformationscentralen om förgiftningar av metformin mångdubblats.
Också Läkemedelsverket har de senaste åren fått in ett ökat antal rapporter om mjölksyraförgiftning där metformin är den troliga orsaken.
Därför vill nu verket att patienterna själva är medvetna om risken för mjölksyraförgiftning. ”Patienten söker oftast inte sjukvård förrän symtomen hunnit bli långt gångna. De initiala varningssignalerna är diffusa och patienten har oftast tagit sin medicin som ordinerat.” skriver Läkemedelsverket.
 

Många dödsfall

En förklaring till att antalet förgiftningar synes öka är att alltfler insjuknar i typ 2 diabetes och allt fler patienter behandlas med metformin.
Av de rapporter som Läkemedelsverket fått har 41 fall lett till döden, 34 av dem bedömdes bero på metforminbehandling.
Mjölksyraförgiftning kräver intensivvård på sjukhus för att kunna hävas.

Kontakta vården

”Ett konkret råd till patienter som står på metformin är att de vid mag-tamsjukdom som gör att de får svårt att inta fast eller flytande föda under mer än ett dygn, bör kontakta sin doktor, vårdcentral eller söka akut vård.” skriver Läkemedelsverket.

Måste vara medveten om risken

- Alla som kan bör ha metformin. Medlet har så många goda egenskaper men man måste vara medveten om risken för mjölksyraförgiftning, konstaterar Anders Frid, överläkare på Endokrinologiska kliniken i Malmö.
Bland de goda egenskaperna finns att medlet sänker blodsockret utan att öka risken för blodsockerfall och att biverkningarna är få och milda. På senare år har det även visat sig att det verkar förebyggande på hjärtinfarkt.

Text: Tord Ajanki
Bild: Photodisc. StockByte

Källa: Läkemedelsverket