- Testar jag på natten, fortsätter han, behöver jag inte ens vakna till ordentligt och ta på mig glasögonen. Siffrorna på bildskärmen är så stora och tydliga. Stefan Persson har haft typ 1 diabetes i 35 år och drabbats av fördröjd magsäckstömning (gastropares) vilket gör det svårt att alltid hålla koll på blodsockret. - Förr, med det gamla sättet med blod från fingertoppen, testade jag åtta till tio gånger per dygn. Nu blir det avsevärt fler gånger.
Hur ofta man vill
Också professionen positiv
Ännu inte för alla
I avläsaren går det att se historiken 30 dagar tillbaka och det går att ställa in målvärden och se hur mycket tid man tillbringar i dem samt hur sockret är för högt eller för lågt. Egentligen testar inte Freestyle Libre direkt i blodet så det är en tidsfördröjning på mellan 10 och 20 minuter jämfört med den verkliga blodsockerhalten. Ungefär som vid kontinuerlig blodsockermätning. Freestyle Libre är kostnadsfri för patienten om man får den utskriven av vården. Köper man den själv kostar avläsaren 649 kronor och sensorn som måste bytas varannan vecka ungefär 700 kronor. - För vården är systemet ungefär lika dyrt som om man med det gamla sättet testar blod åtta till tio gånger per dag, konstaterar Ingrid Wetterholtz. Freestyle Libre är ännu inte tillgänglig för barn, fler studier måste först genomföras. Inte heller vid typ 2 diabetes, vid graviditet eller för patienter i njurdialys.
Ett mycket bättre system
- Om fem år tror jag att alla som vill ha den här sortens mätare kommer att få en, säger Ingrid Wetterholtz. Jan Bolinder, professor på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge, leder en studie om nyttan med den sticklösa provtagningen. – Det är ett oerhört mycket bättre system för sjukdomskontroll än fingerprickstester eftersom man smärtfritt kan läsa av sitt blodsockervärde hur ofta man vill, säger han till tidningen Diabetes.
Text: Tord Ajanki
Bild: Abbot som marknadsför Freestyle Libre i Sverige