Insulinpumpar har flera fördelar. Den främsta, vilket många undersökningar visar, är att de ofta gör det lättare att hålla en bra kontroll på blodsockret.
Ännu fler undersökningar visar entydigt att en bra kontroll minskar risken för komplikationer och följdsjukdomar till diabetes.
Grav insulinbrist
En nackdel med insulinpumpar är att risken för syraförgiftning (ketoacidos) ökar. Syraförgiftning beror på så grav insulinbrist att blodsockerkontrollen helt spårar ur.
Insulinbristen gör att en stor mängd ketonkroppar frisätts till blodet. pH-värdet sjunker, det vill säga blodet blir surt, och kroppen kan inte längre använda kolhydrater som bränsle. Den börjar i stället att förbruka sitt eget fett.
Syraförgiftning kräver vård på sjukhus och utan behandling är den livshotande.
Bara direktverkande insulin
Insulinpumpar ökar risken för syraförgiftning därför är att det i dem finns enbart direktverkande insulin vilket snabbt konsumeras. Pumpen utsöndrar kontinuerligt mycket små mängder insulin. Före en måltid tar pumpanvändarna extra insulin via en injektion via pumpen, en så kallad bolusdos.
Avbruten insulintillförsel
Blir det fel på pumpen, stopp i slangen, slut på insulin eller något annat som gör att insulintillförseln bryts uppstår insulinbrist på bara några timmar.
Risken är större jämfört med injicerat insulin därför att i den behandlingen ingår också långtidsverkande insulin.
30 i blodsocker
Nu har svenska forskare kartlagt hur vanligt det är med syraförgiftning bland barn och ungdomar som använder insulinpump och vilka orsakerna är.
Åren 1999 och 2000 inträffade 142 syraförgiftningar hos 115 barn. 14 av dem hade mer än en episod av syraförgiftning och sex barn hade tre till åtta episoder.
När barnen kom till sjukhuset låg deras blodsocker i genomsnitt på nästan 30 mmol/l.
Missade insulindoser
Den vanligast rapporterade orsaken, nästan hälften av alla syraförgiftningar, var uteblivna insulindoser som gör att kroppens insulindepå snabbt töms.
Tidigare undersökningar har visat att inte bara misstag eller glömska ligger bakom utan att även medveten underdosering av insulin inte är ovanligt bland tonåringar.
Infektioner och tekniska problem
Mag-tarminfektioner (då insulinbehovet brukar minska) uppgavs stå för 14,1 procent av alla syraförgiftningar, tekniska problem med pumpen för 12,7 procent, andra infektioner (ökat insulinbehov) för 13,4 procent och sociala problem 1,4 procent.
Alkohol var inblandat i åtta fall och droger i ett.
Dubbelt så vanligt
År 2000 var förekomsten av syraförgiftningar oavsett behandling 1,7 per hundra patientår. Bland barn och ungdomar med insulinpump var siffran samma siffra 3,6 per hundra patientår. Det vill säga mer än dubbelt så ofta.
Forskarna använder ofta måttet ”per patientår” för att ge en rättvis bild av hur ofta eller hur sällan något inträffar. Hundra patientår kan vara liktydigt med exempelvis hundra patienter under ett år eller tio patienter under tio år.
Ovana användare
Nästan åtta av tio syraförgiftningar drabbade barnen och ungdomarna under det första året av pumpanvändning.
”Vilket återspeglar att patienterna och deras föräldrar ännu inte var vana med insulinpumparna och hur riskerna med behandlingen ska undvikas.” skriver forskarna och efterlyser bättre information till barnen och deras föräldrar.
Misstolkade symtom
Att mag-tarminfektioner rapporterats stå bakom så många som drygt 14 procent av alla syraförgiftningar kan mycket väl bero på att symtomen misstolkats, menar forskarna. Illamående och kräkningar är vanliga symtom också när nivåerna av ketonkroppar i blodet stiger vilket understryker behovet av kunskaper om syraförgiftning och hur de ska förebyggas.
Pump kräver kunskaper
Så kunde till exempel personalen vid Children’s Hospital i Los Angeles med hjälp av ett utbildningsprogram minska antalet syraförgiftningar hos pumpanvändare från 12 till 4 per hundra patientår. Programmets syfte var att lära patienter och föräldrar att tidigt känna igen symtom på en annalkande syraförgiftning och vad de då skulle göra.
Text: Tord Ajanki
Fotnot: Insulinpump blir allt vanligare i Sverige. 2007 hade 29 procent av alla diabetiker under 18 år insulinpump.
Kartläggningen är publicerad i tidskriften Pediatric Diabetes