Möjligheten att själv mäta sitt blodsocker är en grundförutsättning för modern diabetesbehandling och god blodsockerkontroll. Men mätningarna har svagheter. Även den som testar sitt blodsocker flera gånger om dagen vet egentligen inte hur värdet är mellan provtagningarna, kanske framför allt inte vad som händer under natten.
Medelblodsocker
När HbA1c-testet introducerades för snart 30 år sedan var det ett viktigt framsteg. För första gången gick det att få en samlad bild av hur blodsockret legat de senaste sex till åtta veckorna. Med HbA1c blev medelblodsocker ett nytt begrepp i diabetesbehandlingen.
Å andra sidan kan inte provet ge besked om blodsockret svängt mycket under perioden. I princip skulle alltför höga och alltför låga värden kunna ta ut varandra och HbA1c signalera en falsk bild av bra kontroll.
Svängningar över tid
Det är just svängningarna som en grupp engelska forskare från Hull intresserat sig för. Utgångspunkten för deras undersökning är väl kända data som visar att det utifrån HbA1c-värdet ganska väl går att förutse hur stor risken är för komplikationer från ögon och njurar.
Men patienter med samma HbA1c-värde kan ändå drabbas olika. Det kan bero på en mängd faktorer, till exempel risk- och skyddsgener av vilka de flesta ännu inte är kända. Det kan också bero på kraftigare svängningar i blodsockret över tid.
Diabetes Control and Complications Trial
Forskargruppen använde data från den stora undersökningen Diabetes Control and Complications Trial som pågick mellan åren 1983 och 1993. Hälften av drygt 1 400 patienter med typ 1 diabetes, som då var mellan 13 och 39 år, hade som man sa då en intensiv insulinbehandling, det vill säga både långtidsverkande insulin och måltidsinsulin. Den andra hälften en mindre intensiv insulinbehandling med färre dagliga injektioner, på den tiden den vanligaste behandlingen. Inte oväntat hade patienterna med den intensiva behandlingen i regel ett bättre HbA1c-värde.
31 000 HbA1c-värden
När forskarna sedan jämförde risken för ögon- och njurskador och inkluderade variationer i HbA1c över tid fann de att den som hade stora variationer vid de olika provtagningarna löpte en större risk för komplikationer än den som hade ett jämt HbA1c-värde över hela perioden. Detta trots att blodsockerkontrollen sammantaget inte skilde de båda åt.
Till stöd för sina analyser hade forskarna fler än 31 000 HbA1c-värden.
Kroppen minns långvariga toppar
Orsakerna till detta kan vara flera, resonerar forskarna. En av dem kan vara att långvariga höga blodsockervärden ökar produktionen av fria syrgasradikaler i kroppen vilka misstänks ha ett samband med ögon- och njurförändringar.
En annan förklaring kan vara den som brukar kallas för det metabola minnet, att kroppen ”minns” de långvariga höga perioderna. Metabola minnet burkar oftast användas i det positiva sammanhanget att en lång period av god blodsockerkontroll minskar risken för komplikationer även om kontrollen senare blir sämre (se länk nedan).
Fotnot: HbA1c-testet bygger på att socker i blodet binder sig till de röda blodkropparna. Ju högre blodsockerhalt desto mer fastnar. En röd blodkropp lever i ungefär sex till åtta veckor och genom att mäta hur mycket socker som fastnat på de röda blodkropparna får man ett mått på hur sockernivåerna i blodet varit under de senaste sex till åtta veckorna.
En mängd undersökningar har visat att vid ett Hba1c på 6,5 procent eller lägre minskar risken för diabeteskomplikationer, till exempel hjärt- och kärlsjukdomar, skador i njurar, ögon och nerver.
Text: Tord Ajanki
Bild: Image DJ och Photodisc