- Vi vet att betaceller som utsätts för långvariga höga blodsocker, som vid diabetes, succesivt försämras och förmågan att utsöndra insulin minskar, säger Albert Salehi, forskare på Lunds universitets Diabetescenter.
- Det är därför patienter med typ 2 diabetes ofta får allt svårare att kontrollera blodsockret och måste trappa upp medicineringen, tillägger han.
Donerade insulinceller
Nu har Albert Salehi och hans forskargrupp upptäckt att den verksamma substansen i medel mot fönstertittarsjuka också har effekt mot betacellstressen. Experimenten har framför allt utförts på donerade betaceller både från avlidna icke-diabetiker och typ 2 diabetiker.
- Tillgången till donerade betaceller är ovärderligt för den här typ av forskning, konstaterar Albert Salehi.
Också vid typ 2 diabetes
Fria radikaler bildas kontinuerligt när cellerna konsumerar syre. Kroppen har enzymer som försvar mot fria radikaler men blir det för stor mängd räcker inte försvaret till och cellerna skadas.
Sedan tidigare är det känt att, bland andra mekanismer, fria radikaler är involverade i den celldöd som leder till typ 1 diabetes. Nu har Albert Salehi goda belägg för att det samma gäller vid typ 2 diabetes men betacellskadan sker under en längre tidsperiod.
Mer fria radikaler vid diabetes
- Vi har sett att när vi jämför betaceller från friska och diabetessjuka är det stor skillnad på mängden enzymer som producerar fria radikaler, vid typ 2 diabetes är det mycket mer, säger Albert Salehi.
Inte oväntat svarade betaceller från diabetiker mycket sämre med insulinutsöndring när de i provröret provocerades med socker jämfört med celler från icke-diabetiker.
- Dessutom var halten av fria radikaler i cellerna från typ 2 diabetiker avsevärd högre.
Finns färdigt läkemedel
Nästa steg för Albert Salehi och hans forskargrupp var att se vad som händer om man tillsätter cilostazol som redan används kliniskt vid behandlingen av fönstertittarsjuka som innebär att det gör ont i benen efter en stunds promenad. Det finns också andra substanser som verkar på liknande sätt men med olika selektivitet.
Fungerade bra vid typ 2 diabetes
Smärtan orsakas av att pulsådrorna i benen är åderförkalkade så att inte tillräckligt med blod kan passera. Läkemedel mot fönstertittarsjuka vidgar blodkärlen vilket förbättrar blodcirkulationen. Medlen verkar genom att förhindra nedbrytningen av molekyler som motverkar produktionen av fria radikaler.
- Då svarade betacellerna mycket bättre på sockerprovokationen och effekten var bättre hos celler från donatorer som hade haft typ 2 diabetes, säger Albert Salehi.
Ett lovande behandlingsalternativ
Hos patienter med typ 2 diabetes är det framför allt en otillräcklig insulinutsöndring som orsakar de höga blodsockernivåerna.
Många behandlingar vid typ 2 diabetes bygger på att med läkemedel stimulera betacellerna att utsöndra mer insulin.
- Detta kan vara ett nytt lovande behandlingsalternativ, säger Albert Salehi och tillägger. Och att det redan finns godkända läkemedel, till exempel cilostazol, som har den här verkansmekanismen förkortar vägen dit med många år.
Text: Tord Ajanki