Både typ 1 diabetes och glutenintolerans (celiaki) är autoimmuna sjukdomar. Vid diabetes är det de insulinproducerande cellerna som attackeras av immunförsvaret, vid celiaki tunntarmens slemhinna.
Först diabetes – sedan celiaki
Det är vanligt att samma person drabbas av båda och sjukdomarna har gemensamma riskgener. Det faktum att celiaki i regel kommer efter insjuknandet i diabetes har fått danska forskare att fundera. Kan det vara så att om man först insjuknar i celiaki och börjar äta glutenfri kost så får man ett visst skydd mot typ 1 diabetes?
Forskarna från universitetssjukhuset i Herlev och Rigshospitalet i Köpenhamn planerar en undersökning om vad som händer om nyinsjuknade diabetespatienter börjar äta glutenfritt. Förlängs då den så kallade smekmånaden, då patientens diabetessjukdom är lättskött och behovet av injicerat insulin är obefintligt eller lågt?
Fungerar på möss
Till stöd för hypotesen finns djurförsök där så kallade NOD-möss använts. Mössen är framavlade så att de spontant insjuknar i diabetes. Men bland de djur som föds upp med en glutenfri kost insjuknar enbart sex procent jämfört med det normala 61 procent.
Ett bra tillfälle att testa hypotesen kom när föräldrarna till en sexårig pojke som hade insjuknat i diabetes gärna ville testa glutenfri kost, trots att pojken inte var glutenintolerant.
Pojken behandlades med insulininjektioner i fem veckor sedan gick han in i smekmånaden och klarade sig utan sprutor. Blodsockret låg stabilt inom normala värden. Detta är inte ovanligt men längden på smekmånaden kan åtskilligt variera.
Snart två år utan sprutor
Tre veckor senare, pojken hade då haft diabetes i åtta veckor, startade behandlingen med glutenfri kost och resultatet har så här långt varit gynnsamt.
Tjugo månader efter diabetesdiagonsen behöver han fortfarande inte ta insulininjektioner. Blodsockret ligger normalt och en så lång smekmånad är ovanlig för barn i den åldern.
Förlängd smekmånad
Ju längre en nydiagnosticerad patient med typ 1 diabetes kan behålla även en egen insulinproduktion desto bättre. Det egna insulinet fungerar som en utjämning till det injicerade och utsöndras enbart vid behov, det vill säga när det injicerade inte ensamt kan hålla blodsockret i schack.
De danska forskarna menar att den glutenfria kosten dramatiskt har förlängt smekmånaden hos pojken och att iakttagelsen är så intressant att den ska undersökas vidare på ett mer systematiskt sätt.
Text: Tord Ajanki
Rapporten är publicerad i tidskriften British Medical Journal
Remission without insulin therapy on gluten-free diet in a 6-year old boy with type 1 diabetes mellitus