Peridontit är samlingsnamnet för problem med munhälsan som kan orsaka tandlossning. De första tecknen är lättblödande tandkött och att det kryper allt närmare tandhalsarna.
Långvarig diabetes ökar risken för peridontit och flera undersökningar har visat att diabetespatienter som förbättrar sin munhälsa på köpet får ett mer lättkontrollerat blodsocker.
Långvarig lågintensiv inflammation
Nu frågar sig alltfler forskare om inte kopplingen diabetes och risken för dålig munhälsa också gäller omvänt. Att peridontit ökar risken för typ 2 diabetes.
Den gemensamma nämnaren skulle vara den långvariga lågintensiva inflammationen som kännetecknar peridontit och som misstänks bidra till uppkomsten till diabetes.
Dubbelt så hög risk
En stor amerikansk undersökning från universitetet i Columbia, där fler än 9 000 personer som inte hade diabetes följdes i 20 år, visade att risken att drabbas av typ 2 diabetes, vilket drygt 800 personer gjorde, var dubbelt så hög bland de som hade peridontit.
Sambandet stod kvar även efter att forskarna hade tagit hänsyn till andra faktorer som kan ha spelat in, till exempel ålder, rökning, matvanor och övervikt.
Tandlös mindre risk
Däremot hade de personer som hade så dålig munhälsa att de hade tvingats ersätta sina egna tänder med proteser eller implantat inte lika hög risk att insjukna i diabetes.
- Det kan tolkas så att de hade blivit av med sin peridontit, blivit med källan till inflammationen och på det sättet, i vart fall ur diabetessynpunkt, hade en bättre munhälsa, sa Ryan Demmer, en av forskarna som utfört studien.
Andra undersökningar har kopplat samman peridontit och risken för hjärt- kärlsjukdom och stroke. Även där har forskarna funnit att risken inte är lika stor hos personer som saknar egna tänder.
Även insulinresistens
Det metabola syndromet brukar betraktas som ett förstadium till diabetes och är ett samlingsnamn för flera symtom som ofta återfinns hos samma individ. Till dem hör övervikt, högt blodtryck, blodfettsrubbningar och insulinresistens.
I en annan amerikansk studie fann forskarna att bland personer med peridontit var det nästan fyra gånger vanligare med insulinresistens.
Bättre sockerkontroll
- Jag har sett stora förändringar av diabeteskontrollen hos mina patienter efter att en behandling mot peridontiten inletts. På tre månader har sockerläget stabiliserats och behovet av insulin minskat, konstaterade Lewis Rose från universitetet i Pennsylvania, en av deltagarna på det symposium tidigare i år där munhälsa och diabetes diskuterades.
Text: Tord Ajanki